Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az őszödi beszéd 1. évfordulójára

2008.11.23

Az őszödi beszéd első évfordulójára

 

 

1 év. Emlékezzünk vagy ne?.. Akarunk-e és van-e értelme? Ha igen, hogyan?

Talán kicsit csendesüljünk el, s hagyjunk magunknak a vérre menő vagdalkozások közepette egy lélekzetvételnyi időt, hogy megtaláljuk belső, valódi lényünk objektivitását. Hogy merjük empátiával szemlélni mindenki véleményét a másik automatikus lebirkázása helyett. Fújjuk ki magunkat, s vegyünk szép nyugodtan sorba mindent.

 

 

1.) A HAZUGSÁG

 

Van-e ember, aki szereti, ha az arcába hazudnak? Sokfélék vagyunk, így minden bizonnyal előfordul. Hogy ez a népesség hány %át teszi ki, arról sajnos nincs adatom. Hogy én szeretem-e, azt már pontosabb válasz illeti. Nos, eddigi tapasztalataim alapján - nem igazán. Jobb szeretem az őszinte beszédet, még ha nem is tetszik mindig.

Ahogy tavaly szeptember-októberben figyeltem a vitatkozó embereket, két vonal rajzolódott ki nagyon erősen. Az egyik szerint Gyurcsány Ferenc hazudott. A másik szerint őszinte volt. OBJEKTIVITÁS: mindkettő igaz. A kérdések azok, melyek meg fogják most világítani, és fényt fognak deríteni a paradoxon megfejtésére: MIKOR? HOL? és KINEK?

 

 

MIKOR?                                HOL?                         KINEK?

 

HAZUDOTT             "Reggel, éjjel és este."            (Hol nem?)                 A választóknak.

 

 

ŐSZINTE VOLT       2006. május 26.-án. *             Balatonőszödön.        Saját híveinek zárt

                                                                                                                                      körében.

 

 

*NEM 2006. szeptember 17.-én!

 

 

 

Azt mondják a politikusoknál természetes, hogy hazudnak. Sajnos ez nagyon igaznak tűnik, de ettől valahogy nem érzem jobban magam. És ettől a dolog még nem lesz elfogadott. Vagy mégis?.. Szomorú, de talán elérkeztünk az első konklúzióhoz: Ha egy ország vezetője - mint legfőbb példa - s vele egész kormánya megteheti, hogy hazudik (akár hatalomért vagy hogy mentse magát, esetleg a kettőért együtt), az országban élő szülők mit mondhatnak hazugságon csípett csemetéiknek?..

[…]*

Azt hiszem, mindnyájan elvesztettünk valamit.

 

 

2.) A STÍLUS

 

Értem én, hogy szűk körben, családias hangulatban mondta, amit mondott. Sajnos nekem is kicsúsznak néha dolgok a számon, amiket nem szeretnék. Ebben a dologban a miniszterelnök és köztem mégis van egy fontos különbség. Én nem vagyok miniszterelnök. S újra itt tartunk: Ha a miniszterelnök megengedheti magának ezt a stílust, ki nem?..

A médiában azóta olyan szavak röpködnek, amelyek a beszéd nyilvánosságra jöttéig elképzelhetetlenek lettek volna kisípolás nélkül. Ma ezek a szavak - a miniszterelnök szavai - legitimek lettek. S nem csupán a TV-ből, Rádióból és az újságok hasábjairól ömlenek, hanem maguknak a tüntetőknek a szájából és tábláiról, talán mintegy visszavágásként (???). Elborít ez mindnyájunkat, mint egy hatalmas hullám. Maga alá gyűr mindenkit, mert a szavaknak ereje van, s ezek a szavak dühöt, indulatot hoznak magukkal. Elmérgesedtek, eldurvultak a viták.. s amire azt hittük nem lehet, megtörtént: még kiélezettebb lett a megosztottság. Újra mondom hát MINDENKINEK.. csendesüljünk. (Különben az 5 éves keresztlányomnak kénytelen leszek füldugót venni Karácsonyra.)

 

 

3.) A GAZDASÁG

 

Nem vagyok közgazdász, de ahogy látom, a gazdaság „dübörög” a maga útján. Kérdés, hogy honnan tart merre. Amint mondtam, nem vagyok közgazdász. Én csak annyit érzek a bőrömön, hogy 3 évvel ezelőtt egy héten kijöttem 5000 forintból budapesti retúrjeggyel együtt. Idén a dupláját kell otthon elkérnem. Megjegyezném: az igényeim nem nőttek egyenesen arányosan az előbbiekkel. Se a fizetések. Se a nyugdíj. Értem én, hogy államadósság.. de nem értem, hogy kormánynegyed. És értem én, hogy nem értek hozzá.. és azt is, hogy én vagyok a "birka nép" egyik jeltelen képviselője.. De mégis: Ha a nyáj éhezik, a pásztor miért építtet magának palotát? Ki van kiért? Tudom én, hogy túlegyszerűsítem, s hogy épp ez az a bizonyos birkahozzáállás.. De kiért van a rét? Kiért van a haza? Még a végén elcsatangolok más vidékekre. És talán ezzel nem leszek egyedül. A pásztor úgyis azt mondta: "Ha nem tetszik, el lehet menni." Hiába szeretem hát ezt a rétet.

 

 

4.) AZ EGÉSZSÉGÜGY

 

Fáj.

 

 

 

 

Végső konklúzió: A csöndemet ellepte valami mély elkeseredés. Ez az egy év megtört bennem valamit. Nem dramatizálni akarom a dolgokat, csupán feltárni önmagam. Sok minden elkezdődött tavaly szeptember 17.-én. A ferdítések folytatódtak. Leginkább gyűlölködés és erőszak. S ennek számomra csúcspontja az október 23.-i megemlékezés, melyre minden alkotmányos jogom megvolt elmenni, s ahonnan végül alig tudtam elmenekülni, de még a "csürhe" jelzőt is a nyakamba akasztották. Bár szavakba tudnám foglalni azt a napot.. és azokat az érzéseket. De már nem látom értelmét erőlködni vele. Nincs kedvem hallgatni egyik pártot sem. Most már talán a legjobb egy tiszta lap volna.. új pártokkal, teljesen új, lelkes és bátor képviselőkkel, akik mernek igazat mondani és cselekedni, ha arra van szükség. Valamint nem ártana egy a hatalmával jóval kevésbé visszaélő rendőrség sem, igazságszerető és humanitárius vezetőséggel.

És hogy Gyurcsány Ferenc beszéde benne lesz-e ennek a könyvnek** a XXI. századi gyűjteményében, azt majd eldönti az idő..

 

Köszönöm a figyelmet.

 

 

 

(* Innen valamilyen oknál fogva kitörlődött egy rész, éljen a Word! :S)

(** Utalás a XX. század nagy beszédei c. könyvre)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-gyf

(Sz. Andris, 2009.12.28 19:38)

http://www.elkurtuk.com/letoltes/sound/20060917oszod.mp3

ez a pontos link, de a www.elkurtuk.com-on egy csomó dolog van még ;)

reak

(Khloriké, 2009.12.28 16:41)

Szija! Ha megtalálnád a linkjét a cuccnak, bemásolhatnád ide.. Hátha valakit érdekel. :)

-gyf

(Sz. Andris, 2009.12.28 08:28)

én ennek a vicces csávónak végighallgattam a teljes 25 perces beszédét, 50x több marhaság van benne mint amit a tv-ben adtak kis részletet