Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2011.08.03.

2011.08.03

 

Igen, vega vagyok.

Már megint.

 

Beszéljünk róla? Beszéljünk. Muszáj róla beszélni, írni. Mert nem tudok szemet húnyni, hogy hogyan is bánunk az állatainkkal.

Gandhi egyik híres idézete a következő: "Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik."

Egészen biztos vagyok abban, hogy képtelen lennék elpuszítatni egy csirkét. (Ilyenkor jönnek az okos beszólások, hogy "de ha a gyerekedet kínoznák, akkor megtennéd".  Nem azt mondtam, hogy erőszak hatására esetleg nem tudnának oly szinte megalázni emberi mivoltomban, hogy mégis megtegyem, de ÖNSZÁNTAMBÓL, nem tartom valószínűnek.

Érdekes egyébként, hogy milyen sokat is számít a megszokás: mert ha rossz érzéssel is, de előfordult, hogy a kisebb rovarokra nem voltam tekintettel, pl egy muslincára a fürdőszobai kézmosótálon. Lelocsoltam vízzel, hadd vigye le a lefolyóba.  - Ma már ezt sem teszem meg. Tudatosodott bennem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nem szeret ölni. Többek között ez is az "AHIMSA" - "NEM BÁNTÁS" tanítása.

Ne bántsd, s megszabadulsz a gyötrő lelkifurdalástól, amely ott él lelked mélyén, a megszokás alatt, tán öntudatlanul. Az öntudatlan lelkifurdalás keseríti vonásaidat. Kegyetlenné teszi arcodat az évek során. Mert meg kell keményítened a szívedet, ha nem akarod érezni a fájdalmat, amelyet az élet elvétele okoz. Én hiszek abban, hogy minden, s mindenki EGY.  S ha ütök valamit, az nekem is fáj. S ha másvalaki üt egy harmadik valakit, az is fáj. Fáj, ahogy az állatokkal bánunk.

Fáj, hogy állatoknak börtönben kell születniük, összezsúfolva fajtársaikkal, levágjuk farkukat vagy csőrüket, hogy a felhalmozódott stressz miatt ne tudják egymást harapdálni és csípni, egész életükben nem tudnak mást csinálni, mint felállni, leülni, lefeküdni, a természeteshez képest 2x gyakrabban elletjük őket.. hormonokkal kezeljük őket, hogy gyorsabban nőjenek, emiatt súlyos, fájdalmas rendellenességeik vannak.. s mindezt miért? H olcsó húst tudjunk venni a közértben. Nem hiszed? Nézz utána. Nem tartod fontosnak / nem akarod tudni? Az már baj.

 

Nem tudok ezzel azonosulni. Nem akarom ezt támogatni semmilyen szinten. Ezért sem eszem húst. (Az egyéb indokokról majd másképp.)

 

De az is fáj, hogy a "Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományállatokat oszt "rászorulóknak", de a körülményeket, ahová ezeket az állatokat szállították, nem mérték fel, s ezért számtalan állat lett - többek közt - a patkányok és az elhelyezés áldozata. Az alapítvány nem ellenőrzi a segélyezetteket, vagyis éppolyan felelőtlen döntéseiben, mint azok, akikhez az állatokat szállították.

És fáj még az is, hogy Húsvétkor naposcsibék és nyulcsemeték ezrei pusztulnak el gondatlanságból elkövetett állatkínzás következtében.

 

Milyen nagyra tartjuk pedig magunkat.. s mégis, ilyen, és ehhez hasonló dolgokat megengedünk, hogy megtörténjenek nálunk nap mint nap.

 

Én változtatok. Ha csak csepp is a tengerben, de változtatok.. mert a cseppben benne van a tenger is, és talán visszahatok változásommal a világra, melynek része vagyok. De ha más nem, legalább az én lelkiismeretem legyen tisztább ma, az én szívem legyen lágyabb.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.